Rt Capo Collone -Catanzzaro, 6.julij 2016

Sidrišče smo zapustili šele ob pol enajstih, včerajšnji zapovedani dan počitka smo še malce podaljšali. Zanimivo na tem res lepo urejenem sidrišču nam je ponoči delal družbo le še ena manjša jadrnica. In da ne pozabim , tudi zjutraj ni bilo nobenih torbičarjev, kalabrijske pomorske oblasti očitno želijo, da se pomorci čim dlje in čim bolj varno zadržujejo v njihovem morju.

Da ima to poseben smisel smo opazili že ob plutju mimo naslednjega rta, znamenitega Capo Rizzuto. Andrej ga je preimenoval kar v »Rt nasedlih sanj«, saj na njem svoj žalostni konec čakata nasedla jadrnica in motornjača. Jasen opomin, da ima za enkrat silno prijazno Jonsko morje, lahko tudi drugačen obraz. Takoj za znamenito trdnjavo Castelle smo vrgli sidro za kopanje in opoldanski počitek. Ob štirih popoldne nadaljujemo današnji plov z lepih JV vetrov 8 vozlov v bok proti marini Catanzaro, do tam je še18 milj. A idile j bilo hitro konec, veter obrne ja JZ in se okrepi najprej na 11 vozlov, kmalu pa krepko čez 20, največja izmerjena vrednost je bila 26. Z Andrejem narediva testno solo prvo krajšavo glavnega jadra, kasneje krajšamo tudi genovo.

Kmalu je postalo jasno, da ob tako močnem vetru vplutje v marino ne bo mogoče. Ob sončnem zahodu smo se obrnili proti obali in cca 4 milje pred marino sidrali v zavetju visokih dreves kakšnih 100 m ob kopnega na globini 5 m. Andrej je pred nočjo s potopom preverim sidro, dobro se je vkopalo in držalo barko v precej vetrovni noči.

Dodaj odgovor