Jadrnica Altopo

_MG_3177

Altopo je 38 čeveljska jadrnica nemške Bavarie iz serije Match. Je potovalno regatna jadrnica, ki nam nudi veliko udobja, predvsem pa veliko užitkov pri jadranju.

Oprema podpalubja je enaka kot pri drugih jadrnicah Bavarie: ima tri dvoposteljne kabine, salon z dvema ločenimi ležiščema, kuhinjo s pečico, prostoren hladilnik, WC z umivalnikom in tušem ter prostoren kokpit.

Altopo ima t. i. full button glavno jadro in navijalno genovo, za šibke vetrove pa genaker. Za jadranje na zahtevnejših morjih smo nedavno nabavili tudi viharno jadro. Trojni komplet vinčev in traveler ob krmilu omogočajo udobno upravljanje z jadri iz kokpita, predvsem pa jadranje tudi z manjšo posadko ali v dvoje.

Tudi jadrnice iz serije Match sta oblikovala brata Jakopin, nemška Bavaria  jih je proizvajala v letih 2003 – 2005  z željo prodreti na trg hitrejših in predvsem regatno bolj zanimivih jadrnic. To namero je kmalu opustila in jih ne proizvajajo več.

38match_inside_09_rgb_v

Še nekaj tehničnih podatkov:

 • Leto izdelave. 20o4
 • Tip: monotrup cruiser / racer
 • Skupna dolžina: 11,60 m
 • Dolžine vodne linije: 11,60 m
 • Največja širina: 3,71 m
 • Teža: 6800 kg
 • Ugrez: 2,15 m
 • Motor : Volvo Penta MD 2030 diesel saildrive
 • Gorivo: 150 l
 • Voda: 170 l + dodatno 150 l
 • Jadra: glavno jadro 42.6 m2 , Genova (135%): 44.9 m2 ,Genaker: 87.5 m2

Jadralci Altopa

Na Altopu jadramo od leta 1995, do  poletja 2016 smo preživeli okroglih 377 jadralskih dni. Jadramo od sredine marca do konca oktobra, večkrat smo na Altopu tudi silvestrovali.

Smo redni udeleženci  jadralskih druženj tako novomeškega jadralnega kluba kot tudi regat v organizaciji jadralnega kluba Odisej. Svoj regatni debi je Altopo doživel na majski regati JK Odisej leta 2005, na kateri smo zmagali tako v skupnem seštevku, našem razredu kot tudi v match race-u. Prisotni smo tudi  na jesenski monotip regati JK Odisej , v zadnjih letih na Altopu in seveda v open razredu.

Najbolj stalna je naša udeležba na tradicionalnem prvomajskem  druženju novomeških jadralcev, ki ga v novejšem času poimenujemo memorialni skupni plov Pie in Pina Mlakarja. Leta 2016, zadnje leto pred odhodom v Sredozemlje,  smo bili 12-tič zapored, zadnje štiri leta pa tudi organizatorji tega srečanja. Od leta 2006 je Altopo vabljen na novomeško regato Osor – Osor, ki je za nas poseben izziv.

Altopo je tudi počitniška jadrnica, z njo smo kar nekajkrat prejadrali jadransko obalo, enkrat tudi po italijanski  strani. Bili smo organizatorji znamenitih « jesenskih kulinaričnih regat A&A«, kjer smo v  flotilji jadrali od konobe do konobe  leta 2007 s kar sedmimi pridruženimi jadrnicami.

Od vsega začetka jadrajo na Altopu tudi otroci. Prve jadralske izkušnje so na naši jadrnici ubirali dveletni Gal, štiriletni Klemen, naš najmlajši jadralec Erazem  je imel ob prvem jadranju le osem mesecev.  Poseben ponosni smo na naše nekdaj najstniške jadralce Zalo, Davida in Adama, ki so lani opravili potrebne izpite in leta 2016 pod budnim očesom skiperja Andreja  na Altopu tudi jadralski praktikum.