Korčula, Pavja Luka, Uvala Pražnjak, 13,8 nm + 21,2 nm, 2. in 3. avgust 2020

V Pomeni na Mljetu odvežemo okoli poldneva in pretežno v bonaci odplujemo proti Pavji uvali na o. Korčuli. Tam še nisva bila in le na novejših kartah je omenjena kot sidrišče. Res je majhna in ozka, več kot za eno barko skoraj ni prostora. Morda, če bi krme privezale na strmo obalo. Sidramo na 7 metrih in  30 m verige. Računamo s tem, da bo veter pihal gor ali dol po uvali, ne pa tudi prečno. Res je tako. V uvali je nekaj starih in nekaj malo predelanih ribarskih hišic. Višje na bregu je en vikend, še višje terasiran vinograd. Sploh lahko vidimo, da Korčula stopa po poti zgleda Hvara in je vse več bregov predelanih v sodobne vinograde in oljčnike. Noč je mirna, jutro spokojno.
Ob pol desetih nadaljujemo z drugim dnem plovbe ob južni obali Korčule. Posejana je z bolj ali manj velikimi uvalicami. Ob nih 2-3 hiške. Nekatere primerne za sidranje, večina ne.
Objame nas napovedani jugo, le da piha iz vzhoda. Najprej ga je 10 – 14 vz, počasi krepi. Pojamo sem in tja po kurzih 240 in 300 st. Valovi so vse višji in vse bolj neprijetni. Pri zalivu Brna se umaknemo za verižico otočkov ob obali, ki nudijo nekaj zavetja. Vetra je med 20 in 26 vz in samo na genovi letimo kot snete skire. Pomaga nam še tok, ki teče ob Korčuli tudi z 0.8 vz. Pro preplutih 21 nm v močnem vetru zvijemo genovo in vržemo sidro v zalivu otočka Pražnjak veli. Zaščita pred valom je dobra, pred vetrom ne tako. To je to za danes, jutri pa naprej, na Vis.