Španija, Bahia de Hornillo – Garucha, 16. september 2016

Prebudiva se v mirno in sončno jutro, na gladini morja ni ne vala ne mrežice. Nikamor se nama ne mudi, do današnjega cilja le 18 milj, tako ali tako zgodaj dopoldne ne bo vetra. Ob pol desetih le odsidrava in odmotorirava naprej po najini poti – a takoj za rtom pihne 5-6 vozlov vetra in razvijeva jadra. Veter počasi krepi in na koncu dneva ga je bilo že 10 vozlov, danes je bil za spremembo res lep jadralski dan.

Zgodaj popoldne sva že na sidrišču pred mestom Garucha in bolj iz radovednosti, kot z resnim namenom privezati se,  odplujeva v napol prazno lepo urejeno marino. Dnevni vez stane 32 erov in čeprav ne potrebujeva ne vode, ne elektrike, pa tudi vreme je lepo, vseeno priveževa.  Prijazen marinero hitro pojasni situacijo: na drugi strani novo urejene marine je namreč tovorna luka, specializirana za razsuti tovor, vglavnem pretovarjajo kalcijev karbonat in zdrobljeni marmor iz bližnjih kamnolomov. In kadar veter ne piha v pravo smer, je obojega precej trudi na barkah v marini. No ja , midva bova le en dan….bo pa na kopnem danes nekaj več korakov, vsak korak namreč šteje….

Sprehodila sva se po malem mestecu, kjer se zelo trudijo s turizmom, imajo lepe plaže, a v primerjavi z mnogo boljšo ponudbo sosednjih zalivov jim ne gre najbolje.pristanisce-za-razsuti-tovor-v-garuchi   na-pol-prazna-marin-v-garuchi

Dodaj odgovor