Sreda, 12.9.2018, Scogliti – Punta Braccetto, 5,1 nm

Punta Bracceto je najino zadnje sidrišče v letošnjem letu, premik narediva že zgodaj dopoldne. Malo iz radovednosti, predvsem pa zato, da bi ta dan lahko že izkoristila za nekatera dela pred odhodom domov. Plovba je bila kratka in sladka. Tako kot ves čas najinega jadranja ob južnih obalah Sicilije je bilo potrebno pluti daleč stran od obale in paziti na globino. Zelo nevaren je tudi rt Braccetto, kjer so plitvine in čeri, a so na karti dobro označene.

Sidrišče prijetno preseneti – čista voda in lepa obala z dolgimi peščenimi plažami – idealno za zadnje letošnje kopanje v morju. Na rtu so ostanki srednjeveških stavb – očitno obrambnih stolpov, v klifih pod njimi pa so zanimive jame. Kasneje izveva, da je bil rt naseljen že v drugi polovici 2. tisočletja pred našim štetjem, arheologi so tu našli majhno vas, sestavljeno iz več krožnih koč. Jame v klifih imajo sladkovodne bazene, z globino 6/7 metrov in so priljubljena destinacija za potapljače, vsakokratni prebivalci pa so jih uporabljali za privez čolnov v času slabega vremena. V nekaterih so še vedno ostanki privezov za čolne, ki so tu pristajali v antiki. Obrambi stolpi na vrhu rta, zgrajeni konec 16.stoletja in namenjeni obrambi pred severnoafriškimi pirati, so v ruševinah in turistom dostop ni dovoljen. Danes je Punta Braccetto je obmorsko letovišče, ob dolgih obalah je nekaj apartmajev in tudi nekaj kampov.

Sicer pa je bil dan namenjen pospravljanju pojod in vseh drugih skladiščnih prostorov na barki. Letos sva namreč najino skladiščno kabino preuredila v »enoposteljno sobo« za mlade jadralce, zato je bilo potrebno vso dodatno opremo pospraviti pod klopi, za naslonjala sedežev v salonu, v pojode pod posteljami…. Pregledala in presušila sva vse reševalne jopiče, pa najino zimsko jadralsko obleko, zimske odeje, pa škornje, pa…. Skratka na Andrejevem seznamu 59 opravil, ki jih morava oddelati pred odhodom z barke, jih je odkljukanih osem, v delu so štiri….