Sreda, 5. september 2018, Capo Bianco – San Leone, 17,1 nm

Krmno sidro se je dobro obneslo, ponoči je bilo precej manj zibanja barke. Dopoldan oba izkoristiva za delo, po kosilu pa se v blagem vetrcu odpraviva naprej proti mestu Empedocles – pristanišču regijskega centra – mesta Agrigento. Ta marina je izhodiščna točka za ogled t.i. Doline temljev, ki je ena izmed večjih znamenitosti Sicilije. Oba sva še pod vtisom ogleda podobnega – a nekaj manjšega mesta Selinunte, zato se odločiva, da bova ta ogled prihranila za načrtovano zimsko bivanje na Siciliji.

Mestu in posebej še luki Empedocles nihče od najinih predhodnikov ni namenil lepe besede in res ni lepo – v bistvu je tovorna luka z malo marino ob robu. Zato mirne duše jadrava dalje. Za nočni postanek izbereva malo mesto San Leone, ki je v bistvu kopališče Agrigenta. Sidrava na 4 m v zavetju valobrana male marine, morje je zelo umazano, čeprav sva pred mestnim kopališčen in ljudje veselo čofotajo v morju. Mesto je sicer lepo urejeno, a vsepovsod je polno smeti, ki jih očitno nihče ne odvaža.

Je pa bila noč na tem sidrišču zelo neprijetna – s toliko nadležnih mušic in komarjev se že dolgo nisem otepala. Ne priporočava !