Petek, 20. julij 2018, otok Giglio, Cala Canelle – Sant Stefano, 12 nm

Seniorja se v mesto odpraviva že pred osmo uro zjutraj. Porto di Giglio je prijazno mestece z malo marino in živahnim utripom na korzu ob obali. Ogledava si spomenik žrtvam nesreče leta 2012 in se sprehodiva po ozkih ulicah. Nakupiva še nekaj zelenjave ter s odpraviva nazaj na barko. Čoln sva pustila na plaži in ob prihodu naju varnostnih prijazno opozori, da je to dovoljeno le med sedmo uro zvečer in deveto uro zjutraj.

Po kosilu odsidramo in se odpravimo v varno zavetje 12 milj oddaljenega pristanišča San Srefano. Za jutri je napovedan močnejši južni veter in zato poiščemo sidrišče v zavetju pristaniškega valobrana. Sidro vržemo na 11 metrov globine v severnem delu luke in ob 45 metrih verige upamo na mirno noč.

Mladi del posadke

se tudi tokrat odpravi v mesto takoj po večerji. Pomožni čoln pustijo na mali plaži nasproti našega sidrišča. Nazaj pridejo brez besed – na plaži so jih čakala le vesla, čoln pa je nekdo porinil v vodo in le Adamovi takojšnji plavalni akciji gre zasluga, da so ga še pravi čas ujeli… Sicer jim je bilo mestece všeč, povzpeli so se na trdnjavo, kjer so si ogledali tri razstave od etnološke pa do stare tradicije izdelave čolnov. Očarala jih je tudi okrasitev mesta, posamezne četrti o odete v različne zastave. Gre za več kot 500 let staro tradicijo tekmovanja med mestnimi četrtmi v veslanju. Tekma bo v sredini avgusta, a priprave so že zdaj v polnem teku.