Menorca – Sardinija (prečenje Sardinijskega morja), 22.-24.7.; 200,35 NM

Do zdaj najvznemirljivejše prečenje je za nami. Množina zato, ker mislim tudi na Altopa, ki se je spet izkazal. Pot je trajala skoraj 38 ur (dve noči). Prepluli smo 200 NM (360 km). Povprečna hitrost je bila 5, 3 vozlov. To so podatki iz Andrejeve statistike.

Jaz se tega prečenja spomnim kot zelo delovnega, sem pač edini mornar na Altopu ta hip: jadrali smo s polnimi jadri in leteli kot snete sekire, pa potem z vsemi skrajšavami in spet s polnimi jadri, v vetrovih od 5 pa do 25 vozlov iz vseh možnih smeri. Številke, številke…. Sreča ob ugodnih vetrovih, ki te peljejo naravnost po želeni črti, navdušenje ob jadranju s polnimi jadri v objemu noči in v zadnjih urah prečenja strah, ko ti nevihta diha za ovratnik in se sredi noči brez lune približuješ neznani obali. Nepozabno…!

Res zelo utrujena sva v trdi temi zasidrala v nepoznanem zalivu, a še imela toliko moči, da sva spila zasluženi šampanjček. Ob prvi zori pa, ko sva se dobro razgledala, kje sva,  hitro dvignila sidro ter se privezala na bližnjo bojo. Sva namreč v krajinskem parku, kjer sidranje ni dovoljeno !