Almerimar – San Jose, 17. 6.2017; 44,20 NM

Večer pred izplutjem je Andrej dolgo pregledoval različne vremenske napovedi in tuhtal in tuhtal….napovedan je namreč močan vzhodnik in okoli rta Capo de Gato ne bo lahko priti. Poleg tega v tem delu Almerijskega zaliva ni marin, tudi na oni strani rta je le mala marina San Jose, kjer že lani ni bilo prostega priveza . Kaj zdaj ? Ostati v Almerimaru še tri dni ali se vseeno odpraviti na pot ? Odločila sva se, da kljub vsemu izplujeva in če nama po telefonu v San Joseju potrdijo privez, bova poskušala pripluti okoli rta. Če do 16. ure ne bo šlo, se bova pač obrnila in se vrnila nazaj v marino Aque Dulce 4 NM pred Almerio.

Ta, letos do sedaj za naju najbolj zahteven dan jadranja, se je pričel zelo prijazno. Vetra v krmo je bilo komaj kaj in ko sva ob 9.h poklicala v San Jose, so nama rezervirali privez (enega od dveh, ki so jih imeli ta dan na razpolago). Optimistično sva nadaljevala motoriranje preko Almerijskega zaliva, ko se je po 11.uri počasi dvignil vzhodnik in hitro ga je bilo med 10 in 13 vozli. Bližje sva bila rtu, močnejši je bil veter in valovi vse krajši in višji. Orcala sva z drugo skrajšavo in le malo genove, vetra je bilo med 15 in 20 vozli, jaz že skoraj obupavam, a skiper se ne da ! Zvijeva genovo in miljo daleč od rta odmotorirava na drugo stran, potem pa, še s pomočjo motorja, počasi orcava do marine. Prijazen sprejem in zelo lepa mala klubska marina. Zdaj že veva, da bo zato tudi dražja od velikih komercialnih marin. A 45 eur na noč ob tem, da za valobranom še vedno zavija močan vzhodnik, ni preveč.

To je bil za naju v enem letu tretji bližnji stik s Capom de Gato. Potem, ko sva ga lani septembra od blizu obplula v bonaci in smo ga letos januarja peš prehodili po dolgem in povprek, nama je zdaj pokazal svoj pravi obraz. Na španski obali, ki ji nekateri menda rečejo kar »obala napačnih vetrov«, je to del, ki je za jadralce pogosto zelo zahteven. A ne glede na vse, pogledi na slikovite črno bele klife, odtehtajo vse. Zame je to nesporno najlepši del španske obale in sem bi se še rada vrnila.

Dodaj odgovor