Španija, San Jose – Almerimar, 18. september 2016

Noč na sidru se je proti jutru izkazala za zelo poskočno, saj so valovi mrtvega morja prijemali Altopo z boka, zato naju je občasno pošteno zibalo. Pravična kazen za lenobo, ko popoldan nisem privezal krme na bojo, ki se je kar sama ponujala.

Sidro sva dvignila takoj, ko se je za silo zdanilo – ob 7:30. Krepko se pozna, da smo že nekaj stopinj zahodno od Greenwicha, dan se začne več kot uro kasneje kot doma.

Danes je najin zadnji dan plovbe, do Almerimara je po karti 35,4 milje, računava pa s pomočjo toka.

kar-naenkrat-se-sredi-rjavih-kamenin-pojavi-snezno-beli-del

Punta Negra

Vetra je malo, zato ob predenju pente zajtrkujeva in uživava v pogledih na visoko skalnato obalo. Posebej slikovita je Punta Negra, kmalu za njo pa pride Capo de Gata, za katerega velja, podobno kot za rt Ploče v Dalmaciji, če pred njim ni vetra, za njim prav gotovo je.

capo-de-gata

Capo de Gata

 

 

In res, prečenje Almerijskega zaliva je potekalo ob prijetnem jadranju z do 8 vozli tramontane. Ob razviti genovi je bila vodna hitrosti barke 4-5 vozlov, hitrost po GPS-u pa je zaradi toka občasno dosegla tudi preko 6 vz. Prečkanje Almerijskega zaliva je dolgo 25 milj, plujeva do 10 milj od obale. Približujemo se Punti Entinas, zadnjemu rtu pred Almerimarom. Morje postane nenadoma zelo plitko, plitvine segajo tudi več milj od obale. Vidiva več čolnov s potapljači. Kasneje izveva, da je na dnu teh plitvin potopljenih precej bark – od antike pa do danes. Na karti najdeva palico, ki se mora obpluti z juga. Vidiva jo tudi v naravi in res je daleč od obale. Skrbno jo obplujeva in ob pol štirih, po 8 urah in 28,2 miljah plovbe vrževa sidro v zalivu pred marino Pokosiva in se še zadnjič pošteno naplavava.

marina-almerimar

Slikovita upravna stavba marine Almerimar

Malo po 17. uri se priveževa na sprejemni ponton pred res lepim vhodom v marino. Andrej je (spet) zelo hitro uredil vse formalnosti, saj sva potrjeno imela rezervacijo, in kmalu za tem se dokončno priveževa na mesto v notranjem delu marine, kjer bo Altopo počakal do naslednje pomladi.

Odpreva steklenico radgonske penine in nazdraviva koncu preko 2100 milj (oz. 4.000 km) dolgega potovanja.

Dodaj odgovor