Španija, Costa Calida, Cartagena – Bahia del Hornillo 15. september 2016

Odplujeva malo po 9. uri, takoj ko sva v uradu marine uspela oddati adapter za elektriko. Danes naju časa dobrih 30 milj dolga plovba ob obalah Coste Calide. Že kar takoj potem, ko sva mimo pristaniških dokov, zapoje motorček panule in ujela sva dober kilogram težko ribo, po opisu in slikah ni ne tun ne palamida. Kmalu zatem se ujame še ena podobna riba, tokrat se nama zdi, da je skuša. Kakorkoli, rib je za današnjo večerjo dovolj. Za kosilo bo namreč tudi ribica, a tokrat svinjska, ki si jo je zaželel Andrej in že v paci čaka v hladilniku.

Vetra ni bilo, zato pa veliko časa za ogled obale. Ta predel Španije je zelo drugačen, divji, malo naseljen, kjer pa je le kaj ravnine, opaziš pokrite rastlinjake. Je pa očitno to bila stoletja nazaj rudarska pokrajina, skoraj v vsakem zalivu vidiš ostanke rudarjenja, predvsem dnevnih kopov.

Za današnje sidrišče sva si izbrala zaliv za otokom Isla de la Fraile. Sidrava med otokom in malo plažo iz črne mivke. Nad plažo se bohoti ogromna trdnjava, pod njo pa malo turistično naselje. Vse naokrog in tudi na otočku pa so vidni ostanki nekdanjega rudarjenja. Tudi sicer na klifih vidiš žile rudnin povsem različnih barv, sem ter tja se pojavi kakšen pas bledo vijoličaste barve… Kasneje z brskanjem po googlu ugotoviva, da so tod živeli ( in rudarili?) že Rimljani.

Za večerjo pripravim današnji ulov. Obe ribi najprej skuham na lešo, nato pa ju skupaj s kuhano zelenjavo povežem v »pešt » ali toplo solato. Skupaj s popečenimi kruhom in obilo olivnega olja, pa seveda dobrim španskim vinom, sta bili odlični. Manjša je bila sigurno skuša, za večjo pa še zdaj ne vem , ali je bila palamida ali tudi skuša.

Malo pred nočjo je kar od nekje zapihal močnejši jugozahodnik in pokazalo se je, da današnje sidrišče ne bo najboljše. Presidrala sva na nasprotno stran zaliva, v zavetje ogromne zapuščene rudarske nakladalne rampe. Tudi to ohranjajo pri življenju in je del njihove tehnične dediščine (sva kasneje prebrala na internetu).

Dodaj odgovor