Od Tranija do Monopolija, 29.6. 2016

Iz Tranija smo izpluli malo pred 9. uro. SZ nas je z 8-10 vozli potiskal proti JV. Pojanje mi ni bilo nikoli posebej ljubo, tudi med regatami je bilo to običajno naš najslabši del. Tokrat sem si vzel čas, da ga bolje spoznam. Polnjenje in praznjenje genove smo preprečili z novo pogruntavščino – baštuniranjem genove. Namesto tanguna sem uporabil 2 m dolgi baštun, ki sem ga vpel na notranjo pripono. Z dvižnico genakerja, ki sem jo vpel v čeljust baštuna, sem preprečil, da bi baštun padal navzdol po priponi, z vrvjo tangun-up pa rahlo dvignil zadnji rogel genove in preprečil opletanje. Jadranje z vetrom v polkrme in valovi v bok je nenadoma postalo pravi užitek. Napeljemo še preventer, ki preprečuje prelet booma. Z gondoljerjem in vangom boom stabiliziramo. Jadramo z vetrom na 150 st (1) brez vseh težav s hitrostjo preko 7 vz. Juhu!  Tangun, v katerega izdelavo sem vložil toliko dela, pa je postal nepotreben dodatek jambora.

Veter je ojačal na 13-15 vz, zato naredimo 1. skrajšavo glavnega jadra, ne da bi opazno izgubili na hitrosti. V takih pogojih se odločimo, da izpustimo načrtovano Molo di Bari, ki smo jo že obiskali pred 5-imi leti in gremo naprej do mesteca Monopoli, ki obeta varen privez v luki. Pred Monopolijem hočem vžgati motor, štarter ostane nem, kontakta ni. Grem pod krov pogledat kontakte na glavnem stikalu in glej, en vodnik s čeveljčkom na koncu se je snel s kontakta. Vrnem ga na njegovo mesto in motor veselo vžge. Ob pol šestih privežemo po 43 preplutih miljah na starem pomolu na južni strani luke. Altopo pa po novem krasijo tudi v modro oblečeni bokobrani.

mandrac-mesta-monopoli

Mandrač mesta Monopoli

Odločitev za Monopoli se je izkazala kot zelo dobra. Našli smo prosto mesto na pomolu v starem mestnem pristanišču in se odpravili na potep po labirintu ozkih uličic zelo lepo urejenega mesta. Barbara se je prvič izkazala s svojim novo pridobljenim znanjem italijanščine: v mestnem turističnem uradu so nam priporočili restavracijo na drugem koncu starega mesta.

Za večerjo smo izbrali priporočeno restavracijo ob glavnem trgu in tiste jedi, ki so jih predstavili kot specialiteto lokalne kuhinje, so bile res odlične.

monopoli-mize-so-spretni-gostinci-postavili-kar-na-glavni-trg

Monopoli, mize so spretni gostinci postavili kar na glavni trg

 

 

Dodaj odgovor