Španija, Costa Blanca, Capo Roig – Cartagena, 13. september 2016

Tudi danes sva odsidrala zelo zgodaj, do Cartagene je 33 milj, v marini pa morava biti pred 17. uro, vremenska napoved namreč obeta poslabšanje in veliko vetra.

Prvi del plovbe, ob velikem Mar Menor-ju, sva še opazovala običajne vedute za Costo Blanco tako značilne betonske džungle, nato pa se je izza rta Capo Palos začel nov svet. Čista divjina in precej drugačna pokrajina. Divji temni klifi, na obalah pa črna mivka, to je torej Costa Calida. Za kosilo si vzameva kratek postanek in zasidrava v zalivu Portman. Mala črna plažica, na kateri je komaj kaj ljudi, sicer pa mesto strahov – očitno opuščeno rudarsko naselje. So pa vse stavbe lepo vzdrževane in zelo se trudijo, da bi ozelenili ogromno nekdanjo deponijo rudniške jalovine.opusceni-rudnik-zaliv-portman

Mudi se nama v Cartageno, saj je vetra vse več. J epa plovba ob klifih zelo lepo, imava tudi nekaj ribiške sreče, ujela sva malega gofa in še enega trupca. Velik zaliv Cartagene je zelo zanimiv, na vzhodni strani se razpoteza ogromen nov valobran trgovske marine, v zalivu pa so desno in levo privezi in stavbe očitno v funkciji vojske, to mesto je namreč največje špansko vojaško pristanišče. Dve marini sta povsem v centru mesta, pod trdnjavo, odločiva se za privez v desni. Že v precej močnem vetru naju na pomolu pričaka marinero in brez besed pomaga pri privezu ter kar takoj predlaga še dodatne vrvi in dva Pove, da bo danes pravi »burasco«, pričakuje torej precej več vetra, kot ga je napovedovala napoved na internetu. In res veter iz JV vedno bolj pritiska, najin vetromer ga je izmeril največ 35 vozlov, seveda v marini, ki je zaščitena pred vetrom iz te smeri. Koliko le ga je bilo v tem času na odprtem morju… veliko očitno, saj so barke druga za drugo hitele v zaliv in vsi privezi so bili polni… Kasno zvečer, ko veter začne malo popuščati, si le privoščiva sprehod po mestu. Očitno bo tu drugače, Catagena ni turistično mesto, je pa zelo lepo urejena in polna zgodovinskih znamenitosti. Jutri si bova vzela en dan premora in si ogledala vse to.

Dodaj odgovor