Formentera, Cala Suone- Espalmador 4. september 2016

Naš današnji cilj so najbolj obljudene plaže Formentere, ki ležijo ob ozkem severnem rtu otoka. Tu sta dve plaži, Illa de Tramontana in Illa de Levant, dolgi cca 3 km, rt otoka je tako ozek, da se vidijo jambori plovil, ki sidrajo na drugi strani otoka. Celo območje je naravni park, čez rt so urejen lesene poti, tako da je prehod čez ruševje mogoč le na določenih mestih. Kljub vročini in veliki gneči se odločiva za dolg spehod , najprej na severni del rta, do ozkega preliva, ki ločuje Formentero od sosednjega otoka Espalmador, popoldne pa še po južnem delu rta, proti edinem naselju na tem otoku, mali luki Puerto de Sabina. Vroče je, a vredno ogleda.

Tako kot na plaži je nepopisna gneča tudi na sidrišču. Plovil nismo šteli, se pridružujemo oceni Jasmina izpred dveh let, da jih je cca 300. Zanimivo pa je, da tudi tokrat na sididršču kraljuje ogromna jahta Prince Abdul al Aziz, o kateri piše že Jasmin. Kasno popoldne presidramo na dve milji oddaljeno sidrišče v južnem zalivu otoka Espalmador. Ko obplujemo mali otok Isla de la Alga nas pričakajo boje, ki smo jih videli prvič na Balearih. Očitno tu ni dovoljeno sidrati. Večina je nezasedenih, le na nekaterih je obešen list z rezervacijo. Na eno od bolj praznih in blizu obale se privežemo tudi mi.

Malo pred zahodom sonca se na plaži pojavita dve potapljača, bolj podvodna varnostnika, radi jim rečemo ljudje žabe. Obplavata celotno plažo, takoj za tem pa se v zaliv pripluje luksuzen črn čoln, spet z varnostnikom na krovu in na plaži odloži plavalca. Umakne se kakih 100 m stran, zelo blizu naše boje in skrbno spremlja plavalca. Ta odplava nekaj dolžin in nato vstopi na čoln. Že ko se približuje čolnu, ga tu strežaj čaka z brisačo, možak se počasi obriše in kmalu zatem odpelje proti veliki jahti. Na naši jadrnici je seveda veliko ugibanja, kdo je to bil, a po vsem videnem bi res lahko bil sam Abdul al Aziz. Malo poguglamo in hitro ugotovimo, da gre za sina saudskega kralja.

Dodaj odgovor