Taormina – Scila , 20. julij 2016

Dan za jadranje skozi Mesinski kanal ! Andrej je že nekaj dni spremljal vreme in posebne tablice tokov skozi ta preliv, poznan po znameniti Scili in Karibdi. Dvakrat dnevno teče tok z juga na sever (Ascendente), dvakrat s severa na jug (Descendente), vmes so kratka obdobje, ko se morje umiri (Stanca). Hitrost tokov se spreminja, zdaj je med 5 in 6 vozli. Danes se najin tok proti severu začne ob 13. uri in doseže višek okoli 17.ure, potem pa še 4 ure pada, v tem času morava biti torej v Tirenskem morju.

Iz sidrišča kreneva ob 10.uri, pospremi naju slab NE, a glavno jadro dvigneva le na 2.skrajšavo, saj je napovedan močnejši veter. Znova v strogi orci počasi napredujeva proti severu in imava v začetku še kakšen vozel protitoka. Veter obrača, od severovzhodnika na N, pa spet na NE, v sunkih ga je ponovno do 20 vozlov. Odločitev za skrajšavo je bila zelo dobra !

Plujeva ob obali Sicilije, ki je tu zelo naseljena, ena sama plaža pravzaprav. Ob obali je strnjen ozek pas novih stavb, očitno v funkciji turizma. Starejša naselja in tudi manjša mesteca pa so praviloma na obronkih hribov ali celo na strmih vrhovih. Malih Taormin je še kar nekaj !

Najožji del ožine prečkava ob 17.30 h. Tok je zelo močan, do 5 vozlov, delajo se vrtinci in zmešani valovi, samo srečna sva lahko, da gre tale cirkus v najino smer. To je torej Karibda !

Na koncu preliva se odločiva za prečkanje ponovno na Kalabrijsko stran, prenočila bova namreč na sidrišču pod znamenito Scilo. Prijazen marinero nama pomaga privezati Altopo na bojo in obljubi brezplačen prevoz na kopno. Mestece je zelo slikovito, večeren sprehod je dobrodošel, večerja v restavraciji pa tudi.

Za 37,3 nM dolgo pot sva potrebovala 9 ur.

Dodaj odgovor