Menorca, Playa Santo Tomas – Ciutadella, 22. avgust 2016

Ob po desetih dvigneva sidru in se odločiva za počasno plovbo vzolž južne obale Menorce, kjer se izmenjujejo slikoviti klifi in mali zalivi, imenujejo se Cova, z belimi plažami in zelo modro barvo morja. Le nekatere so naseljene , v glavnem z apartmaji in hoteli, skoraj vse pa obiskane s kopalci in plovili. Na 14,8 milj dolgi današnji plovbi jih je kar 15 !

Najin današnji cilj je Ciutadella, drugo največje mesto na Menorci in stara prestolnica. Podobno kot na nasprotni strani otoka ležečemu Mahon-u, se tudi tu daleč v središče mesta zajeda ozek zaliv, le precej krajši in ožji. Slikovito mesto, ob vplutju v kanal ti vzame sapo… Je pa bil privez pravi tehnični in diplomatski manever… Po radiu najprej vprašava v luški kapitaniji za enodnevne priveze, tam nimajo prostora in naju usmerijo na priveze marine. Tu nama odobrijo eno mesto, priveževa, a se izkaže, da je prišlo do nesporazuma in je bilo to mesto že rezervirano… a nama potem le zagotovijo eno noč na začasnem pomolu kapitanije, ker potrebujeva popravilo na jamboru. Vse to v ozkem kanalu, kjer je potrebno biti zelo dober krmar, da obrneš barko…kakorkoli, dobila sva privez za 40 eur in lahko ostaneva čez noč tu. Prijazen pristop in Andrejevo znanje španščine pač !

Po pristanu Andreja najprej potegnem na jambor, da popravi, kar je potrebno, potem pa greva »po rezervne dele« v mesto. Ciutadella je zelo lepo urejeno mesto, ravno prav polno turistov, ki napolnijo glavno promenado. Navdušuje sinhrona povezanost starega zgodovinskega jedra z novimi stavbami, ter očitna prisotnost želje po lepemu, ki jo v Španiji tako občudujem. Bodisi da so to posebna okna, izklesani oboki nad vrati, zanimivi vodnjaki, rože… zelo očitno je, da je ljudem mar za lepo in da se v tem dobro počutijo. Mesto je zelo čisto, ljudje pa prijazni.

Dodaj odgovor