Lipari -Acciarola , 23. / 24. julij 2016

Zjutraj pade odločitev o spremembi načrtovane plovbe naprej. Bonac bo danes konec, potem pa se bo med Sicilijo in Sardinijo okrepil otok vetra z močjo 5 – 6 Boforov iz smeri NW. Odločiva se za rezervno varianto – plovbo ob Italijanski zahodni obali, mimo Otokov Capri ter Ischia ter nato prečenje na Sardinijo v ugodnejši smeri.

Juro je mirno in že ob 7. uri izplujeva in mimo otoka Panarea le prideva bližje Stromboliju. Res je veličasten, ta največji (in najstarejši ) svetilnik v Sredozemlju. Zadaj je bolj jasno videti dve aktivni kalderi, iz katerih se vali bel dim.

Najin cilj je marina Acciaroli pred zalivom Salermo. Izbrala sva jo, ker je do nje okroglih 100 milj. Pred nama je celodnevna in celonočna plovba, prvič sva na tako dolgem plovu sama. Sredi dneva sva krajši čas jadrala, drugače je vztrajno pela penta. Noč je bila zelo mirna, morje prazno, brez drugih plovil. Ob štirih sva bila pred ciljem. Navigacija za vplutje v arino je bila precej zahtevna, saj se pred valobranom nahajata dve plitvini. Sta sicer označeni, a svetilnik na pomolu, ki je v kartah, pač ne deluje. Odločila sva se za sidranje pred valobranom in kratek počitek, ob 9. uri pa sva se preselila v marino.

Acciarola je zelo prijetno malo mestece, ki za italijanske razmere preseneča z premišljeno in lepo izvedeno na novo urejeno območje pristanišča. Očitno imajo zelo sposobnega lokalnega urbanista ! Mestece je polno lokalov in trgovinic, očitno sem na kopanje prihajajo ljudje od vsepovsod. Dan sva preživela v lenarjenju, urejanju barke in pohajanju po mestu. Jutri pa naprej. Čaka naju Capri.

Dodaj odgovor