Siracuse – rt Spartivento, 71,7 nm, 9.julij 2020

Za danes je načrtovana skoraj 100 milj dolga pasaža od Siracuze do Roccelle Ionice v Kalabriji. Sidro dvignemo pred sedmo, glavno pa še preden priplujemo iz zaliva. Potem skiper nastavi kurz 33 st in to je to. Motorsailing – vetra je le za ščepec, je pa iz prave smeri. Hitrosti z motorjem gnane jadrnice doda tok v pravo smer še za kakšen vozel. Cel dan sonce, nebo brez oblačka.

Ko smo 12 nm od obale, torej že v mednarodnih vodah, skiper prvič letos izpod palube prinese ribiško palico in nastavi panulo. Z novo vabo, ki se je številnim drugim za dobro srečo pridružila v Marini di Ragusa malo pred odhodom. Čakanje ne traja dolgo, že čez 20 minut zapoje mlinček in kmalu postane očitno, da smo ujeli nekaj konkretnega. Dobrih 20 minut je trajalo, da je skiper počasi utrudil ribo in jo privlekel pod barko in jasno je bilo, da jo bo težko spraviti na palubo. Spomnim se, s koliko truda sem spravila v mrežo podobno ribo, ki sva jo pred štirimi letu ujela na pasaži med Sardinijo in Baleari. No tokrat je na barki tudi Zala in na krmi se pogumno postavi pod Andreja s kavljem v roki in v prvem poskusu ribo zelo konkretno zagrabi za škrge in v barko. Takoj smo vedeli, da smo ujeli veliko tuno, sledilo je tehtanje in merjenje ter seveda fotogrfiranje. Riba – kasneje smo ugotovili da je to beli tun – je imela 85 cm in slabih 11 kg. Nadaljevanje te zgodbe pa najbrž poznate in ni najbolj prijazno. Kakorkoli, v rekordno kratkem času ji je skiper spustil kri in Zala je sproti vse počistila za njim. V kuhinjo je prišla lepo očiščena in razkosana, a je bilo vseeno z njo še kar nekaj dela. Seveda smo prve bifteke imeli že za kosilo in takoj sem naredila tudi tunin tartar.

Plovbo smo nadaljevali na enak način in oprezali za drugimi plovili – cel dan smo videli le dva likalnika, nobene jadrnice in tudi tovornjače ne. Ko smo pripluli do Kalabrijske obale, je padla odločitev, da se na prvem primernem sidrišču zasidramo in nadaljujemo s plovbo jutri. Skiper je se odločil za primerno mesto malo bolj vzhodno od svetilnika na rtu Spartivento, sidrali smo na GPS naprave in v trdi temi. Sidro je dobro prijelo, vremenska napoved ne obeta presenečenj in po razburljivem dnevu se je počitek zelo prilegel.