Brindisi – Otrantno, 1. julij 2016

Vtis tega mesta je veliko boljši kot pred leti, ko smo tu doživeli hudo neurje ter potem še tri dni čakali na primeren veter za plovbo čez Jadran nazaj. Je pa Brindisi že tipično večje južno italijansko mesto, kjer je utrip od četrti do četrti drugačen. Lepo urejena riva z brezplačnimi privezi (tudi vodo) in prijetnimi lokali s postrežbo skorajda do kokpita. Malo naprej že bolj divje stojnice in lunaparki z precejšnjo gnečo domačinov in tudi afriškimi brezdomci, ki bodisi prosjačijo ali pa prodajajo kramo kar spotoma. In če greš še malo naprej hitro zaideš na ne vzdrževani in od domačinov zapuščeni predel starega mesta, poln smeti, kjer se ni dobro dlje časa zadrževati.

Najdem dobro založeno trgovino z navtično opremo, ki pa se odpre šele b pol desetih. Nabavim 30 m 14 mm vrvi za sidranje in spojko za povezavo z verigo. Skupaj s 50-imi metri verige imamo zdaj za sidranje 80 m, kar pomeni, da lahko varno sidramo do globine 16 m. Nabavim še nožno črpalko za slano vodo v kuhinji in 1 liter motornega olja, saj sem ob jutranjem pregledu ugotovil, da je njegova gladina nizka. Dodati moram pol litrčka, da je spet na maksimumu. Kasneje se izkaže, da je to napaka, saj del olja konča v banji pod motorjem. Poduk – olja dodaj samo do polovice območja na paličici.

Izplujemo nekaj minut pred deseto. Do konca pomola motoriramo, saj želimo priti čimprej na odprto morje. Potem ob severozahodniku z močjo 5-6 vozlov v poji cikcakamo skoraj do 15 ure. Potem dobri Eol obrne veter v tramontano z 10- 15 vozli. Spet baštuniramo genovo in letimo s hitrostjo 7 do 8 vozlov naravnost v smer Otranta. Žal se ta idila konča ob petih popoldan, Eol je pač najbolj muhast od vseh bogov, in zadnji dve uri se spet vrti števec na motorju.

Pet minut pred sedmo po slabih 42 preplutih miljah pridem0 do Otranta. Cilj, ki se nam je pred petimi leti izmuznil, je dosežen.

Doživimo neprijazen sprejem v prepolni marini in noč preživimo na sidru pred starim mestnim obzidjem. Nekaj valov sicer, a spet zelo romantičen večer s pogledom na vedute zgodovinskega mesta. Ogled sledi jutri zjutraj.