Zadar – Žirje – Komiža, 25. in 26. junij 2016

Priprave na veliko potovanje so se začele že pred dobrim letom. Bavaria 38 match je v osnovi cruiser-regataš. Dvanajst let smo se z Altopom udeleževali 2 – 3 regat letno in se zaradi teže zato izogibali vgradnji dodatne opreme. Pluli smo brez sprayhooda in brez biminija. Imeli smo samo en servisni akumulator brez fotovoltaike. 170 litrski rezervoar za vodo je moral zadostovati. Vse to in še marsikaj drugega je bilo potrebno vgraditi v tednih pred začetkom potovanja. Posebno napet je bil, ali ni vedno, zadnji teden, ko sva z Dušanom delala na zaključnih delih, ki so se končala s poplavo v barki. Ampak o tem v posebnem prispevku. V soboto zgodaj popoldan se je zbrala na krovu prva posadka – midva in naši prijatelji in dolgoletni sojadralci Kastrevci – Barabara, Dušan in Klemen, ki mu je pripadlo mesto malega od palube. Kapitan potrebuje čas, da si umiri živce, zato prestavimo odhod na naslednje jutro – nedeljo 26. junija.

Še zadnji stisk roke, slovo od Vjeka in njegove posadke in gremo! 10 let je s svojimi fanti skrbel za našo barko, skrbno, tako kot za svoje. Altopo je zato kljub čarterju (ali pa prav zaradi njega) v dobri formi in pripravljen za dolgo pot. Še obisk črpalke, kjer napolnimo 150 litrski vgrajeni rezervoar in dve 20 litrska karnistra – skupaj 190 litrov. Na krovu imamo tri 3-kg jeklenke s plinom za kuhanje in 295 litrov vode. Dovolj bo za nekaj časa.

Kapitan se lahko posvetuje s kartami in peljarjem Jadrana, imamo tudi peljar italijanskih obal s Sicilijo in Sardinijo, manjka pa nam peljar za Baleare in španske obale Costo Blanco, Costo Calido in Costo del Sol. Kupili jih bomo na poti. Nismo pozabili na zastavice – italijansko, francosko in špansko, za vsak slučaj pa še portugalsko.

Navionicsove karte imamo naložene na dveh tablicah in enem pametnjaku. Posebej slednji se kasneje izkaže kot ključna navigacijska naprava, ki je pritrjena pri krmilu.

Vreme je sončno, stabilno, zelo vroče za začetek poletja. Vremenska napoved je čisti dolgčas. Smer JV ob obali proti J rtu Pašmana. Pred Sukošanom se v zadnjem trenutku izognemo jadrnici s češkimi mladinci in mladinkami, ki se bolj posvečajo drug drugemu in tekočinam, kot pa morju okoli njih. Še dobro, da smo mi pazili na njih.

Odločitev za kosilo in kopanje v zalivu Zaklopica na jugu Pašmana je bila hitro sprejeta. V slovo nam je z gumenjakom prišla iz Kozarice pomahat še družina Zvoneta Kastrevca, ki se ji je pridružil tudi Barbarin in Dušanov prvorojenec Adam. Kratek klepet, ampak jasno je, da smo z mislimi že drugje.

Popoldne se nadaljuje z uživaškim jadranjem z vetrovi različnih smeri do 10 vozlov. V mraku se privežemo na bojo v zalivu Mala Stupica na otoku Žirje. Prepluli smo 37 milj. Prijetno hladen vetrič, toplo morje in čisto prijazen torbičar, ki nas olajša za 150 kun.

Izplujemo navsezgodaj, že pred četrto uro. Po začetnem motoriranju nas potem do pristanka v Komiži ob 12.30h spremlja burin. Privežemo se na carinski pomol in stečejo odhodne formalnosti. Proti vsem pričakovanjem neverjetno hitro in prijazno! Uradnike v luški kapetaniji smo ujeli pol ure pred zaključkom njihovega delovnega časa, prijazno uredijo vse potrebno in še pokličejo policijo, ki se pripelje čez slabo uro posebej zaradi nas iz Visa. Proti pričakovanju v mali trgovinici na rivi uspem nabaviti žarnico za pozicijsko luč, ki je pregorela med jutranjo plovbo. Nabavimo še nekaj zalog sadja in zelenjave in ob 14:30 krenemo na pot, zdaj pa zares!

Kastrevci so nam prišli pomahat v slovo

Dodaj odgovor