Sobota, 1. september 2018, Marinella di Selinunte – Sciacca, 13,3 nm

Noč je bila mirna, moteč je bil le stalen cvileč zvok iz bližnje čistilne naprave in tudi komarjev je bilo kar nekaj…tudi to sidrišče ni bogve kaj. A pravi šok doživiva, ko z dingijem priveževa v lokalni luki – tako umazane in smrdeče vode nisva videla še nikoli. So pa  ljudje so zelo prijazni, mahajo nama in odstopijo lastni privez, pomagajo mi iz čolna in že hitijo z razlago, kako do arheološkega parka.

Do tam res ni daleč, zato pa je park ogromen, če bi si ogledala prav vse znamenitosti, bi prehodila več kot 10 km. Selinunte je eno od treh večjih arheoloških najdišč Sicilije, staro grško mesto, ki so ga porušili že Kartažani in po zavzemu Rimljanov ni več zaživelo, saj so se ti naselili v bližnji Segesti. A ostalo je cel kup templjev, mesto z akropolo in obzidjem, staro pristanišče, kamnolomi… Arheološki park ima lepo urejen muzej, kjer dobiš vse informacije (in se malo ohladiš). Ob vhodu ti ponujajo prevoz z avtomobili za golf igrišča in te potem za precej velik denar vozijo od templja do templja. No,  midva sva seveda nabirala korake, k sreči sva se namenila na ogled  takoj po odprtju zjutraj in ni bilo prevroče. Selinunte je vsekakor vreden ogleda, je pa dobro prej imeti nekaj nujnih informacij, da razumeš veličino kompleksa.

Po kosilu se počasi odpraviva proti mestu Sciacca. Čista bonaca, opazujeva pokrajino, ki je precej neatraktivna – nizka in komaj kaj poseljena. Celo znameniti Capo San Marco je podaljšan rt, ki ga komaj opaziš. So pa povsod nameščene vetrnice, ki pričajo, da je tu velikokrat precej vetra… Zgodaj popoldne se priveževa v mestni marini Corallo in odpraviva na večerjo.