Sobota, 7. junija 2018, La Madallena, marina Del Ponte – Cala Nord otok Buddeli, 8,1 nm

Preko noči veter počasi popušča, za danes ga je napovedanega le med 17 in 20 vozli. Odločimo se za premik na menda najlepše sidrišče v Sredozemlju – na sidrišča med najbolj severnimi otoki otočja La Madallena Budelli in St. Maria.

Za varno izplutje iz marine je bilo vetra z boka še vedno preveč, dovolj globoke vode v marini pa zelo malo, zato zaprosimo za pomoč marinerote. Žal se izkaže, da ne razumejo najbolje, kaj je njihova naloga in izplujemo z veliko truda v drugem poizkusu. Predvidno ponovno motoriramo čez plitvine pred mestom La Madallena in potem počasi do sidrišča Nord tik nad znamenito roza plažo otoka Buddeli. Zasidramo se in povečerjamo ter občudujemo nebesno modrino morja, ob tem pa delamo načrte, kako bi si po kopnem le ogledali ti znamenito roza plažo iz samih drobnih školjk– nanjo menda ni več dovoljeno stopiti. Proti večeri se izprazni sosednjo sidrišče z bojami in skiper se odloči za privez na izmed njih – vetra je bilo namreč še kar nekaj… Dvignem sidro in takoj se izkaže, da nimamo pogona, motor sicer lepo poje, a nima nobene moči, barko pa veter žene proti čerem, ki zapirajo prehod na naslednje sidrišče, temu prehodu se reče »prehod mrtveca«. Hitro dvignemo genovo in odjadramo proti plitvejši vodi med privezanimi barkami na boje, ki nas začudeno gledajo… zvijemo genovo in vržemo sidro, ki pa ne prime. Veter nas spet nosi proti barkam na bojah in čerem za njimi. K seči takoj odreagira Anglež na boji tik za nami, odveže se in presidra, mi pa s pomočjo Klemenovega pogumnega skoka v vodo hitro privežemo na prosto bojo. Angležu naj bo mirno morje in dober veter do konca dni! Uf ! To pa je bila zgodba polna adrenalina, prav gotovo najhujša doslej !

Ob slabem telefonskem signalu in še slabotnejšem internetu nato Andrej in Dušan preverjata, kaj bi se lahko zgodilo z motorjem. Na koncu pade odločitev, da je potrebno poiskati najbližji pooblaščeni servis Volvo Penta, ki pa je k sreči v le 6 milj oddaljenemu Palau. IN gremo spat, spimo pa bolj slabo.