Sobota, 25. avgust 2018, Capo San Vito – Egadski otoki , otok Levanzo, 27.6 nm

Vremenska napoved končno obeta sončen dan brez nevihte. Iz marine odplujemo malo po osmi in motoriramo mimo plitvin ob svetilniku Capo San Vito do rta Saracenov, nato pa zasidramo v zalivu Bonagia. Najini gostji se končno lahko naplavata v pravem sicilijskem morju…

…a današnja pot je še dolga. Med tem se dvigne okoli 12 vozlov vzhodnika in končno je prišel dan za pravo jadranje. Veter je postopno vse močnejši, v refulih ga je tudi preko 30 vozlov, ob koncu današnjega plova imamo seveda prvo skrajšavo na obeh jadrih.

Kar pošteno utrujeni se po skoraj šestih urah privežemo na bojo v Cali Minolla, veter ne pojenjuje. Za kočerjo je bila danes sveža tuna po baskijsko, spet po receptu in kuharice Klemna Koširja. Smo vendar v centru evropskega tunolova, tuno pa sva včeraj zvečer kupila v ribarnici. Malo pred večerom pa dobimo obisk varnostnikov lokalnega krajinskega parka, zelo vljudno in v odlični angleščini nam predstavijo vse pogoje plovbe na teh otokih. Sidranje tu ni dovoljeno, boja nas bo stala 31 eur na noč.