Četrtek, in petek, 23. in 24. avgust 2018, Castellammare del Golfo – Capo San Vito, 13.5 nm

Danes načrtujemo krajšo  plovbo, zato se odvežemo šele ob desetih. Najprej plujemo ob krajinskem parku Zingaro in optimistično načrtujrmo opoldansko sidranje, a nas manjša ploha čaka že za prvim rtom. Dež in sonce se nato menjavata na vsakih 15 minut in kakih 5 milj pred rtom San Vito potegne tramontana z močjo 15 do 20 vozlov, najmočnejši piš smo izmerili z 27 vozli. Valovi so se hitro večali, vidljivost pa manjšala, in to na območju s cel kup opozorili zaradi plitvin in čeri…potem pa se je še pošteno ulilo. V za silo zaščiteno luko in marino tik pred najbolj SZ rtom Sicilije smo vpluli v visokih valovih in opremi za regatno zimsko jadranje ter za začetek zasidrali ob valobran. Kaj kmalu je prišla do nas Guardia Costera z opozorilom, da moramo v marino, ker je na morju še veliko plovil…seveda smo jih poslušali in se s kar nekaj truda kmalu le privezali ob plavajoči ponton te nenavadne marine. Vsa prosta mesta v obeh marinah so bila kmalu polna…

Popoldne nas je prijazno grelo sonce in privoščili smo si plavanje v mestnem kopališču tik za valobranom. A ponoči je vremenska napoved spet upravičila svoj obstoj – ulilo se je kot za stavo, vetra je bilo kar nekaj, strel in grmenja pa tokrat ne. In ker se zgodba z nočnimi nevihtami kar ponavlja, vremenska napoved pa izboljšanje obljublja šele za soboto, se odločimo, da ostanemo tu dve noči.

Capo Galo je zelo simpatično mesto, umeščeno tik pod slikovito goro Monte Monaco, ki ga omejuje na eni strani, na drugi pa  znameniti rt s svetilnikom. Nizke bele hiše so razporejene okoli stare trdnjave, ki je danes svetišče, posvečeno svetemu Vitu, po naše svetemu Vidu. Je nekaj posebnega, stoji namreč na mestu prvotnega svetišča, kjer je v 4. stoletju maševal ta svetnik. Dostop do tega svetega mesta je urejen znotraj same cerkve in je za ljudi na Siciliji pomembno romarsko mesto. San Vito je bil namreč rojen na Siciliji in je njihov najbolj priljubljen svetnik.

Mesto je polno turistov in se ob večerih napolni do zadnjega kotička. Tudi mi smo se sprehodili po prijetnih ulicah, večer pa zaključili s plesom na priložnostni veselici, kjer so igrali sicilijansko narodno glasbo. Nepozabno !