Nedelja, 8.julij 2018, Cala Nord otok Buddeli – Palau, 6.8 nm

Andrej že ob 6.h ponovno preveri vremensko napoved, do 9. ure bo vetra tam okoli 10 vozlov, kasneje po potihnil na 5 vozlov. Čaka naj dobrih 6 vozlov jadranja z vetrom v pol krme, in pa seveda izplutje iz sidrišča ter ponovni privez – vse na jadra in brez motorja.

Najprej prevežemo barko na boji tako, da imamo kljub v veter in dvignemo sidro ( ki ga včeraj zvečer nismo mogli), Nato odvežemo in razvijemo genovo , a veter nas odnese proti obali, na le 3 metrih globine ponovno vržem sidro, ki tokrat za silo prime. V vodo damo pomožni čoln in Klemen postane naš marinero. Privežemo ga na krmo in ko obrne barko v veter, jaz lahko dvignem sidro, veter napne genovo in za las med cca 10 jadrnicami na bojah le uspemo prijadrati iz sidrišča… . Počasi potem priplujemo da znanega sidrišča pred vhodom v luko Palau in naštudiramo sidranje z jadrom. Posadka izpelje celoten manever brez napak, a sidra ne uspemo dovolj zakopati, saj je vetra že premalo. Za nami je že rezervirana boja, a se s pomočjo Klemna v čolnu nanjo kljub temu privežemo. Kmalu pride marinero v čolnu od tukajšnje marine in po kratkem pogovoru nas brez besed potegne na drugo prosto bojo na skrajni vzhodni rob sidrišča – kar je za nas še mnogo bolje.

Uf – uspela sta nam dva zahtevna manevra brez motorja in zdaj smo na varnem… privoščili smo si klasično nedeljsko kosilo in prijeten večer s sprehodom po mestu. Sidramo tik pred lepim gozdičkom in plažo, kopamo se in upamo na hitro popravilo motorja…