Sreda, 15.avgust 2018, Sicilija, marina Portorosa – marina Capo d Orlando, 18,3 nm

Praznični dan nameniva čiščenju in pranju barke ter pripravam na prihod nove posadke, za dopoldan je med 11. in 13. uro spet napovedana nevihta, razmišljava, da bi tu ostala še en dan. A ker je ni bilo, po kosilu odveževa in se podava naslednjemu cilju naproti. Resnici na ljubo, že 24 ur občasno grmi, a ko sva se podala na pot, je bilo breme lepo in vremenska napoved ni napovedovala popoldanskih neviht!

Prvi dve uri je kazalo, da bo vse v redu. Potem pa se je nevihta nad Eoli premislila, in namesto, da bi nadaljevala pot proti vzhodu, se je obrnila na jug in nama začela dihati za ovratnik, 35-40 vozlov piša, valovi za spremstvo in strele za ritjo. Ko se nevihta počasi umirja in sva že tik pred valobranom, pa motor kar nenadoma izgubi obrate in dela le še v prostem teku. Odvijeva pol genove in na jadra zasidrava tik pred vhodom v marino…sidro hvala bogu v pesku dobro prime. Pokličeva marino in prijazna dispečerka pošlje marinerota, ki naju potegne v marino ter s pomočjo še enga  kolega na drugem čolnu priveže na krmo. Brez vprašanj in brez računa, pravita, da je to njuno delo.

Andrej tuhta in razmišlja, kaj je narobe z motorjem in se posvetuje s prijatelji. Mehanika deluje, akumulatorji so 110%. Motor vžge, le obrati se ne povečajo nad prosti tek. Predfilter in filter za gorivo smo zamenjali pred 3 tedni. A zgleda, da so se ob divji plovbi  filtri zapacali kljub temu  in prišlo je do prekinitve dovoda goriva v motor.

Nad marino pa se ponovno nabira oblačnost, na vzhodu bliska in grmi, z zahoda pa naju še boža sonce.Po večerji se sprehodiva po marini, iz dobrih prvih vtisov sva ob koncu še bolj navdušena – v tako lepo urejeni marini še nisva bila ! Odprli so jo lani in vse funkcionira, kar je redko v Italiji ! Vse je zelo čisto, imajo škver z veliko delavnico in navtično trgovino z najnujnejšim, kar potrebujejo jadralci. V marini je cel kup trgovin , lekarna, lokalov in celo dobro založeni Spar s povsem normalnimi cenami ! Cena dnevnega veza je 80 eur, prejšnja marina Portorose, kjer pa ni bilo ničesar, je stal 89 eur.