Sreda, 8.avgust 2018, Amantea – Stromboli, 43,6 nm

Po jutranjem posvetu s Tomažem in Mirjam ter skrbnem ponovnem pregledu vremenskih napovedi za tri dni vnaprej dvigneva sidro in v blagem vetrcu odjadrava proti Stromboliju. Izmenjujeta se visoka oblačnost in sonce, veter piha iz JV z močjo 5 do 8 vozlov, z jadri poskušava pomagati motorju, saj morava ohranjati hitrost vsaj pet vozlov, če želiva priti na zahtevno sidrišče pod Strombolijem še za dne. Popoldne veter le obrne in v laški orci se bližamo otoku, čigar vedute so kljub slabi vidljivosti vidne že od daleč.

Sidrišče je presenetljivo polno, a prostora je vseeno dovolj. Sidrava na 8 metrih, dno je sicer skalnato, a en rogelj se je vkopal in ob 40m verige ter dobri vremenski napovedi bo skiper dobro spal – kljub slabemu slovesu tega sidrišča.

Večer preživimo na obali in kljub pozni uri cel otok od vročine še vedno kar dehti…tako vroče še ni bilo nikjer. Preseneti precej veliko naselje, z impozantno cerkvijo, ki je očitno tudi že kar nekaj stara…torej to naselje ni od včeraj… Cel večer do polnoči se po pobočju ognjenika vijejo kolone z lučkami, očitno je vzpon na ognjenik res doživetje. Mogoč je samo v varstvu lokalnih vodnikov, stane pa 150 eur po osebi.