Sreda, 1.avgust 2018, zaliv St. Agnello – Amalfi, 20 nm

Jutro se začne zgodaj in delovno, eden od razlogov, da sva ostala tu, je tudi dober gms signal. Na nadaljevanje plovbe se odpraviva šele po oddelanem delavniku, počasi plujeva ob klifih polotoka Sorento. In uživava ob lepih pejsažih, vetra praktično ni, malce se dvigne le v prelivu med otokom Capri in rtom polotoka Sorento, a ga ob obratu v zaliv hitro zmanjka. Previdno plujeva mimo otokov siren otočja Galli in zasidrava tik pred znamenito plažo mesta Amalfi. Po kosilu še dvakrat presidrava, najdeva namreč prostor, od koder bo pot z pomožnim čolnom zvečer čimkrajša. Popoldansko pripeto preživljava ob kopanju in študiranju zgodovine tega mesta, pogledi na njegove vedute namreč očarajo. Študirava zastave, ki plapolajo na glavnem trgu pred katedralo, in s pomočjo googla ugotovimo, da so to zastave štirih znamenitih zgodnje srednjeveških mestnih republik: Amalfija, Pise, Genove in Benetk. Republika Amalfi je bila najstarejša med njimi.

Prvi vtis s pomola je le še potrdil, da gre za res lepo mesto. Podava se proti katedrali in na njenem stopnišču ujameva promocijo nocojšnje predstave Amalfi 839AD, gre za muzikel, ki je na programu v lokalnem gledališču. Njihovi promotorji naju prepričajo, kupiva vstopnici, hitro povečerjava i ob devetih sva v starih katakombah pod mestnim obzidjem. Odra ni, na vsaki strani dolge dvorane je le po ena vrsta stolov… Predstava navduši, res dobro petje, naštudirana dramaturgija in dobro igranje, zelo slikoviti kostumi, za ne italijansko občinstvo imajo o strani velike ekrane, kjer teče libreto tudi v angleškem jeziku. Redka priložnost to videti je bila dobro izkoriščena!

Pozno v noč še dolgo kolovrativa po ozkih uličicah mesta, mesto je polno turistov, lokali odprti. Seveda poiskusiva njihov znameniti limončelo, za hip prisluhneva dogajanju na trgu, kjer igrajo živo jazz glasbo…Amalfi je res vreden ogleda.