Sobota , 23.junij , Arbatax

Sidrišče pred svelom ni bilo tako dobro zavarovano, kot sva pričakovala, zato sva barko sredi noči presidrala še globje za valobran. Ali pa je bilo morda potrebno upoštevati, da pridejo valovi z odprtega morja še pred napovedanim vetrom ? Za danes je namreč napovedanega do 30 vozlov severnika in odločila sva se, da bova ta dan namesto orcanja do naslednjega cilja preživela tu. V marino sva se tako premaknila malo po deveti, podobno odločitev so sprejele še številne druge barke in kmalu so začele pripone in vrvi peti svoje melodije.

Arbatax nama je z vsakim obiskom bolj všeč. V bistvu je to le pristaniško predmestje tri kilometre oddaljenega mesta Tortoli, zato nima kakšne posebne infrastrukture, le nekaj manjših trgovin in lekarno. Je pa pristaniški del zelo impozantno zgrajen in žal nedokončan. Ali ni to spet ena izmed mnogih nasedlih investicij iz EU sredstev ? K sreči so dokončali osrednjo stavbo, namenjeno ribiški zadrugi. Tu je dobro založena ribarnica, ribe pa gostom tudi spečejo. Nedokončan je neke vrste krajevni družabni center ob največji znamenitosti Arbatax-a, impozantnih skalah iz rdečega pirita, ki varujejo vhod v pristanišče. Ploščad je očitno namenjena krajevnim prireditvam, ko pa teh ni, služi kot priročno in zastonj parkirišče avtodomov. In to v res prelepem ambientu! Znova ugotavljava , da je Sardinija meka zanje, parkirajo lahko vsepovsod, tudi v zavetju borovcev tik ob morju…

Soboto sva tako namenila »štetju korakov« in si močno popravila mesečno povprečje. Prav nama bo prišlo v naslednjih dneh plovbe proti severu .

[a1]