Zaliv La Colba, rt Capo di Testa – Zaliv La Perosa , ODA SARDINIJI, 15. avgust 2016

Cilj današnje etape je bil zaliv La Perosa oz. marina Stintino pred njim, do tam je dobrih 51 milj, zato je bilo treba zgodaj na pot. Po jutranjem brezvetrju se je okoli 13. ure le dvignil veter in do cilja sva imela uživaško jadranje z vetrom v bok. Ta del severne obale Sardinije je manj obljuden, zato pa lepo obdelan ter precej zelen. Na seznamu želja za naslednji obisk je torej še ena !

V marini kljub slabim izkušnjam zadnjih dni poskusiva najti privez, zaželela sva si preživeti še zadnji večer na Sardiniji na kopnem. A seveda za to ni bilo nobene možnosti! V avgustu brez vnaprejšnje rezervacije na Sardiniji ni privezov ! Rezervna varianta je bilo sidrišče tik pred Fornellijevim prelivom , zaliv la Perosa, ki velja za eno najlepših plaž na Sardiniji. Res je lepo, mivka in smaragdno morje, vendar na eni strani obljudena plaža, na drugi strani preliva pa zaprt otok Assinara, nekakšen italijanski Goli otok s kaznilnicami, ki pa so v zelo dobrem stanju.

Je pa zdaj mesto, da povzamem najine izkušnje iz Sardinije. Očarala naju je ! Res je, da so bili zadnji dnevi na Costa Smeraldi in na Madallenskih otokih naporni, ampak to sva vedela že prej, saj sva bila na tem italijanskem turističnem biseru v času Fere Goste. Obplula sva vzhodno in severno obalo tega prelepega otoka, ki je pravi raj za jadralce. Ima namreč polno prelepih sidrišč, ki dobro držijo. Vrstijo se plaže, ena lepša od druge, slikoviti klifi, ni velike turistične industrije, prevladujejo mala mesteca, ljudje so zelo prijazni. Pokrajina je zelo slikovita, izmenjujejo se klifi snežno bele barve in prav posebnih oker rjavih barv, kakor jih je pač mati narava narila v času nastanka otoka. Morje pa ima prav posebno zeleno barvo, ki je očitno posledica prevladujočega peščenega priobalnega dna.

Dokončno je dozorela odločitev, da še eno leto preživiva v Sredozemlju in prezimiva na Sardiniji. Andrej že ima dve ponudbi za marino, obe sta drastično cenejši od dosedanjih cen za privez Altopa v Zadru. Seveda drugič na bova na Sardiniji v avgustu ! Veselim se zime na Sardiniji !

Dodaj odgovor