Sardinija, Zaliv La Perosa – Menorca, glavno mesto Mahon , 16. – 18. avgust 2016

Bolj natančen opis poteka te etape bo napisal Andrej, jaz bom le povzela bistveno tega najinega do sedaj najdaljšega odprto morske etape jadranja. 209 milj sva preplula v 47,5 urah.

Odločitev o izbiri termina oz. vremenskega okna je bila očitno dobra, odjadrala sva s polnimi jadri točno v kurzu za glavno mesto Menorce, Mahon.  Sredi popoldneva  prvega dne jadranja se je nekaj velikega zataknilo na trnek, s kar precej truda sva uspela na barko spraviti prvi Andrejev veliki ulov, 70 cm dolgo in 8 – 10 kg težko tuno ! Nisem si predstavljala, da je s tem toliko dela. Od tega, kako jo potegniti na barko, (ki jadra s polnimi jadri), do potem vse mesarije in čiščenja barke. Kakorkoli, večer je mi je minil v odiranju tune, rezanju kotletov, pripravi karpača, in seveda pripravi prve večerje iz lastnega ulova. prvič sem s etudi srečala s problemom, kam s tko veliko količino prvovrstne ribe in kako vse to pojesti. K sreči imava  v ladijski knjižnici  zadnjo morsko kuharico Klemna Koširja, prav mi je prišla.  Tuno sva jedla po vseh štirih njegovih objavljenih receptih (pa še po dveh mojih od prej … ).

Noč in tudi ves naslednji dan sva preživela v »bitki za veter in kurz«, poskušala sva jadrati z obemi jadri, vetra pa ni bilo dovolj,  potrebna je bila podpora motorja. Tudi zadnjo noč sva se  razporedila v dogovorjene straže ( jaz dežuram od osmih do polnoči, Andrej od polnoči do štirih in jaz nato od štirih do osmih) in že malo nestrpno čakala pristanek. Malo po polnoči pa Andrej zasliši čuden zvok iz motorja, strgal se je klinasti jermen. Najprej sva na novo postavila jadra, nato pa se je Andrej lotil menjave in uspel v prvem poizkusu. Še ena nova velika izkušnja zame – tudi če se kaj pokvari, se za to najde rešitev !

Malo po 10. uri tretjega dne jadranja sva priplula v ozek in dolg zaliv glavnega mesta Menorce, Mao bi se mu reklo po V.K. , napiše pa se Mahon. Izjemno slikovit zaliv in prelepo mesto. Po štirih letih sva ponovno v obema tako dragi Španiji. Čisto mesto, polno slikovitih in dobro vzdrževanih stavb, ne preveč turistov, predvsem pa ljudje, ki znajo živeti prav poseben način življenja.

Dodaj odgovor