Zaliv Orosei: sidrišče Cala di Luna – sidrišče ob izlivu reke Rio Osalla, 5. avgust 2016

Noč na sidru je bila kljub drugačnim pričakovanjem mirna, celo svel je bil zmeren. Privoščili smo si dolg zajtrk in jutranje plavanje do jam na obali ( cca 25o m ), nato pa še sprehod do priobalnega jezerca in manjše kmetije ob izteku soteske. Napovedan prehod fronte in vedno bolj oblačno vreme nas je le pregnala in ob 12. uri smo že bili pred vhodom v malo luko Cala Ganone. Pokličemo po radiu kot je tukaj v navadi, a dobimo odgovor da priveza za našo barko nimajo. Marinica se zdi skoraj prazna, a nima niti globine, niti turistov, očitno je namenjena le motornim čolnom domačinovo in nekaj redkih obiskovalcev. Zasidramo pol milje južno in dekleti se s čolnom odpravita na obalo.

Napoved za naslednje tri dni je slaba, tramontana okoli 20 vozlov, do naslednje marine je daleč. Skiper sprejme odločitev da bomo kljub temu na sidru, a na bolj varnem sidrišču. Odloči se za nekaj milj bolj severno sidrišče ob izlivu reke Rio Osalla. Sidramo na globini 5 metrov cca 500 m oddaljeni od valobrana, ki služi varovanju vplutja v reko in malo jezerce ob njej, na 40 m verige, saj pričakujemo 15 do 20 vozlov vetra s kopnega.

Večer je bil presenetljivo miren, a je kar dišal po zatišju pred viharjem. Napovedan veter je prišel od dveh zjutraj, do tretje ure ga je bilo 25 vozlov, v refulih tudi nekaj več. Dodali smo še 5 m verige in zamenjali razbremenilno vrv na verigi z močnejšo in spremljali gibanje barke na GPS. Sidro je držalo, a priznam, ob poslušanju zelo glasnega vetra inše glasnejših refulov mi je bilo kar malo tesno pri sru. V takih razmerah ne sidramo pogosto. Po 6. uri zjutraj je veter malo potihnil in skiper si je privoščil dve uri spanca.

Dodaj odgovor