Siracusa – zaliv Brucoli, 14. julij 2016

Zjutraj odsidramo in se na bok privežemo na skoraj prazno zelo lepo urejeno mestno rivo. Pri sosednji jadrnici vprašamo za režim: za nekaj ur ni nobenega problema, če pa želimo ostati čez noč, se je potrebno prijaviti pri Guardii Costeri, brez plačila lahko ostanemo do 5 dni .

Tudi drugače mesto Siracusa preseneti z urejenostjo in čistočo. Mesto je res nekaj posebnega in živi s svojo zgodovino. Dobrih 500 let p.n.š. so ga namreč zgradili Grki iz Korinta in v antiki je bilo nekaj čaa tretje največje mesto. Tudi tu so se seveda zvrstili različni prebivalcem bolj ali manj prijazni zavojevalci (Rimljani, Franki, Goti, Bizantinci, Saraceni, Normani, Habsburžani in Aragonci), svoje sledi so pustili predvsem na številnih cerkvah. Ogledali smo si katedralo, znameniti mestni vodnjak in se sprehodili uličicah starega mesta. In bili seveda tudi na Arhimedovem trgu – ta znameniti grški matematik je namreč v Siracusi skonstruiral več katapultov, a bil med obleganjem Rimljanov tu tudi ubit. Mesto ima tudi znamenito fakulteto za arhitekturo, ki domuje v prelepi stavbi tik ob mestni trdnjavi in je kljub poletnemu času polna študentov. Srečam mlado študentko, ki z veliko maketo v roki očitno hiti na oddajo in se mi stoži po moji študentki arhitekture Zali. Ta trenutek najbrž tudi ona hiti proti svojemu cilju v daljnem Londonu…

Popoldne se odpravimo proti že znanemu sidrišču pred mestecem Brucoli. Vetra je bilo že v začetku 18 vozlov, kmalu je pojačal na 30 vozlov, valovi pa so bili visoki 2 do 3 metre. Tokrat sidramo na drugi strani zaliva in vržemo še dodatno sidro na krmi. Rolanja je res manj, obe sidri dobro držita, a za skiperja bo to noč brez pravega spanca.

Dodaj odgovor