Lastovo – Lastovnjaci, Saplun, 8,1 nm, 31.julij 2020

Pot domov te pogosto vodi po korakih, ki si jih delal ob odhodu. Tudi sicer je 20 let potepanja po Jadranu pustilo malo neraziskanega in neobiskanega. Današnji dan je namenjen Lastovnjakom. Veriga otočkov, ki se od Lastova rateza v smeri Mljeta. Nadaljuje se še z Vrhovnjaci, ki so še manjši in še pustejši, če nisi ravno potapljač in podvodni ribolovec. Vsa ta leta so obstajali ob strani. Tokrat ne.
Skiper s pomočjo prijateljev poišče primerno sidrišče med otočkom Saplun in dvema Arzenjakoma. Kmalu potem, ko izplujemo iz Skrivene luke, veter oslabi in pot med otočki nadaljujemo na motor. Pretihotapimo se skozi 3 m globok preliv med Stomorino in Cesvinico, kjer najdemo zasidrano jadrnico.
Ko pridemo v zaliv, vidimo bogato polje boj, ki jih je postavil Park prirode. Upamo, da je privez vključen v ceno bivanja v parku. Pa ni. Kasneje priplujeta torbičarja in nam vzameta še 100 kun. (Skupen izplen Lastovljanov torej znaša 500 kun za 3 dni.)

Priplujeta pa tudi ribiča, ki nam ponudita sveže ujetega kokota (petelina?). Dve kili in pol ima in ni se mu mogoče upreti. Na sliki se mu pridružijo še naš “petelin in naši kokoški”.
Dobro urico kasneje se nam pripravljen na lešo smeji iz ponve. Vrhunska kulinarika Made by Aco of JANTAR.
Celo popoldne piha JZ tja do 20 vz. Zvečer se umiri na 10-12 vz in tako do jutra. Zjutraj bonaca. Okoli nas se mota ribiški čoln, očitno vleče parangal. Morje je bogato z ribo, ni kaj.
Poženemo marinerja na byboatu in gremo na ogled Sapluna. Otok očitno služi lokalcem za piknike. Najdemo celo podrto solarno elektrarno s 15 ploščami. Pa nekaj lesenih hišic. In veliko podrtih borovcev. Očitno je pred kratkim tu skozi potovala pijavica in naredila veliko škode.