Lastovnjaci – Mljet, 4,6 nm, 1. avgust 2020

Na barki se odločimo, da gremo takoj naprej, na Mljet. Tri ure motoriranja v bonaci je dovolj, da privežemo v Pomeni točno na isto mesto, kjer smo bili privezani, ko smo zadnjič z Levom obiskali Mljet. Kaj in kako bomo v Pomeni nismo kaj dosti študirali. Bi nas kaj manj stalo, če bi. Privez na obali stane 336 hrk. Voda in elektrika sta posebej in se zdilaš (ali ne) v restavraciji. Voda 100 hrk, elektrika 80 hrk. Privez skupaj torej 516 hrk. Brez tuša, pralnice ali česar koli.
Ogled parka prirode, in na Mljetu je kaj videti, nas olajša za 125 hrk po osebi. Skupaj spet 500 hrk. Kasica prasica hitro presuši.
Pred večerom gremo na ogled jezer in se z barko odpeljemo na otoček svete Marije. Na njem stara romanska cerkvica in samostan, kasneje predelan v hotel in spet kasneje vrnjen cerkvi in predelan v samostan. Otoček ima prav posebno energijo in vliva poseben mir. Urica in pol minejo kot blisk. Časa za sprehod okoli malega jezera ne ostane. Pomena sicer ni videti prazna, ampak okoli 10. je popoln mir.
Zjutraj že ob pol sedmih krenem na sprehod okoli jezera. V jutranjem soncu pajsaži osupljivi. Vse, vključno s Knaflovimi markacijami, me spominja na pohajanje po domačih hribih, le da je po ravnem.