Torek, 14.avgust 2018, Vulcano – Sicilija, marina Portorosa, 22,1 nm

Izplujeva že ob 8.h, za popoldan so napovedane nevihte in pred nama je 20 milj do severne obale Sicilije. Malo po deseti se dvigne toliko jugovzhodnika, da dvigneva obe jadri, a veselje ne traja dolgo, saj je zadnjo tretjino plovbe potrebna pomoč motorja.

Najprej optimistično zasidrava pred valobranom marine in obalo, pokosiva in se skopava. A vedno bolj temno nebo naju prisili, da pokličeva v marino ter povprašava za privez. Neverjetno – prijazen odgovor, privez imajo ! Dobiva prostor na pontonu za tranzitne goste, za katere je na voljo le deset mest. Marina zelo spominja za znamenito marino Sotogrande pred Gibraltarjem: imajo razvejan sistem kanalov, ob katerih so apartmaji in počitniške hiše z lastnimi privezi in skrbno pokošenimi tratami ob njih. Le urejena ni tako lepo, privatne hiše in vrtovi sicer so, a večina skupnih stavb je zaprtih in v propadanju… ima pa zato ponton za tranzitne goste najlepše urejene sanitarije, ki sem jih videla do zdaj.

Večer mine ob privezovanju springov in pomoči pri privezih novih bark. Muringi so namreč prekratki in za vsako barko je le eden. Proti večeru res zagrmi in bliska, a glavnina nevihte je ostala nad Eolskimi otoki in Milazzom. Odločitev, da jadrava bolj proti zahodu se je izkazala za pravilno.