Torek, 17. julij 2018, Portoferaio – Cavo, 8 nm

Ob 6.10h pripelje mimo pilot in nas spodi s sidrišča, ker bo v pristanišče priplul velik tanker. Ni kaj, skupaj z deseterico v prvi vrsti zasidranih bark poiščemo novo sidrišče. In to pred prvo jutranjo kavico ! Skiper se hitro znajde in zasidra na 4 m globine, žal precej stran od obale. Sledi podrobnejši ogled mesta, tokrat z damskim delom posadke.

Portoferraio – tu je Napoleon preživel dobro leto izgnanstva na Elbo. Prijetno staro mesto s 15.000 prebivalci, le 10 nm od italijanske obale. Obiščemo rezidenco, v kateri je Napoleon bival od maja 1814 do konca februarja 1815. V borih 4 mesecih je preuredil mesto vilo v rezidenco guvernerja otoka Elbe. Dal je podreti nekaj sosednjih hiš in urediti gosposki park. Danes se vidi, da ni bil it. cesar, saj le-ti, kljub temu, da je Napoleon njihov glavni izvozni artikel, za park ne skrbijo, kaj dosti.

Popoldan izplujemo tudi mi. Klemen opravi svoj ognjeni krst na krmilu pod jadri in se zelo izkaže. Po 8 nm vržemo sidro pred zelo prijetnim mestecem Cavo. Zadnji večer skupnega jadranja proslavimo z Radgonsko srebrno in večerjo v restavraciji. Pogled proti vzhodu nas spomni na celino. Altopo že več kot 2 leti ni bil tako visoko na severu. V sanje nas pospremijo otroške karaoke iz bližnje restavracije.